fbpx

​​​​Blog

Borstonderzoek zelf doen?

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat je uw eigen borsten goed kent door geregeld borstonderzoek te doen. Zo kun je afwijkingen of veranderingen sneller herkennen en kan eventuele borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt. Ik help je graag waar je op moet letten bij het zelfonderzoek. 

Hiernaast zie je de eierdoos met de verschillende vormen en veranderingen in de borst wat mogelijk is.

Wil je de folder lezen over borst preventie klik hier

Preventief kan je je borsten ook borstelen om de afvoer via de lymfe te helpen. Kijk daarvoor de video van de groene zuster.

NOG EVEN OP EEN RIJTJENU WEET JE WAAROM HET BELANGRIJK IS JE BORSTEN TE KENNEN..Soms zie je een verandering aan je borst of voel je misschien een verdikking of een knobbeltje. Dit betekent niet dat je je direct zorgen hoeft te maken. Wel is het belangrijk dat je alert blijft en eventuele veranderingen op tijd opmerkt.HOE LEER JE JE BORSTEN KENNEN?Regelmatig kijken naar je borsten is heel belangrijk. Veel alarmsignalen kun je namelijk zien, maar niet voelen. Zo zorgt klierweefsel ervoor dat het onder de huid vaak hobbelig aanvoelt, terwijl dit meestal normaal is. Daarom is voelen niet betrouwbaar, maar is het juist belangrijk om te kijken. Voelen mag natuurlijk wel, want zo leer je je borsten kennen. Maar zorg er vooral voor dat je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien.WANNEER GA JE NAAR DE HUISARTS?De controles die je zelf kunt doen, zijn niet altijd betrouwbaar. Ga daarom naar je huisarts: als je twijfelt bij een verandering of één van de signalen als er in je familie veel borstkanker voorkomt.Ik hoop dat je wat met deze informatie kan en deze ook gaat toepassen voor je gezondheid.

 

Maak jij je overgangsklachten bespreekbaar?

Je kan natuurlijk je kiezen op elkaar houden maar het werkt niet in je voordeel. Laat andere weten dat door je leeftijd je hormonen af een toe een beetje anders reageren.

Hier mee bouw je wel een band op zodat er begrip is voor je situatie. Je opvliegers of je slechte humeur door dat je slecht geslapen hebt.

 

Vermoeidheid en slecht slapen hoe zit dat bij jou?

Je kan niet slapen maar je bent zo vermoeid. De eerste stappen die jezelf als kan gaan zetten voor een betere slaap.

 
Vermoeidheidsklachten door bijnier uitputting. Deel 1

Een van de mogelijkheden van vermoeidheidsklachten is dat de bijnier het niet meer aan kan en jou zo dwingt te gaan rusten.

 
Vermoeidheidsklachten door bijnier uitputting. Deel 2

Meer doen dan je eigenlijk aan kan. Door gaan op je drive nog even afmaken enz. Veelal voel je het niet dat je jezelf aan het voorbij lopen bent.

 
De overgang is geen ziekte! 

Het is een begin van een nieuwe levensfase. Dat kan wel eens wennen zijn. Klachten die je nooit gehad hebt en nu wel. Je bent prikkelbaar je kan gewoon minder hebben. Maar dat past jou helemaal niet. Je wilt energie zoals altijd.  

Asperges zijn zo gezond

Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente. Doe er je voordeel mee in het aspergeseizoen.

Meer lezen over de gezonde werking van asperges 

No Categories

Blog

Borstonderzoek zelf doen?Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de

Read More

Vitamine D heb jij er genoeg van?

“Je hebt vermoeidheidsklachten of overgangsklachten dan is het al belangrijk te weten dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij je hormonen. Dus een te laag vitamine D geeft klachten? Ja.”

Anke Simons

Vitamine D

de vitamine van de zon

 Wat weet jij over vitamine D

De meeste mensen weten een link met winter dip, depressie. 

Dat klopt helemaal.Maar wat heeft vitamine D met vermoeidheid en hormonen te maken.Ik kan je zeggen heel veel. Dus een te laag vitamine D geeft klachten.Ja en ik ga je hier uitleggen hoe het in elkaar steekt zodat jij geen vitamine D tekort meer hebt. En dus ook geen vitamine D tekort klachten. 

 Laten we starten met de eerste vraag. Wat is vitamine D.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Eén van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Maar dan wel onder invloed van zonlicht.Factoren die gesteld worden aan het zonlicht in Nederland is:

 • Zonkracht > 3 (hoeveelheid UV straling in het zonlicht die de aarde bereikt)
 • Mei –september: dagelijks enkele minuten blootstelling, 25% onbedekt lichaamsoppervlakte en horizontale positie geeft 25 mcg.
 • Aanmaak november –maart: geen aanmaak

Bewolking, vocht, stof, smog verlagen de hoeveelheid UV-B 

 Lichamelijke factoren die belangrijk zijn voor vitamine D

Het pigment in de huid.Een blanke huid neem snel uv straling op na een paar minuten al lichtelijke rood verkleuring dan heeft de huid voldoende opgenomen en is bescherming vanaf dat moment gewenst als je nog langer in de zon wilt blijven. Ga je voordat je in de zon gaat zitten al insmeren met zonnebrand creme vanaf factor 15 99% minder aanmaak vitamine D! Dus eerst naar buiten vitamine D aanmaken en dan gaan smeren . Een donkerder huidskleur heeft een veel langere blootstelling aan de zon nodig op voldoende uv straling op nemen. De donkere huidskleur is van belang voor de mensen die dicht bij de evenaar wonen. Het beschermt ze tegen een teveel aan vitamine D.   

Er is voeding waar vitamine D in zit 

Je zult in de wintermaanden je dieet moeten aanpassen op het gebrek aan zonlicht. Daarom heb ik voor jou een opsomming gemaakt van de belangrijkste vitamine D voedingsmiddelen die in een gezond dieet er verduidelijking gebruik ik als maat staaf voor de hoeveelheid vitamine D, internationale eenheden (IE). Dat rekent een stuk makkelijker dan microgrammen.

 1. Forel

Forel , die heerlijke vette zoetwatervis is een goede bron voor vitamine D. Forel zit vol met gezonde vetten. Zoals eerder in dit artikel heeft je lichaam die vetten nodig om daar vitamine D van te maken. In een stuk gerookte forel van 125 gram zitten ongeveer 400 IE vitamine D, dit is precies de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. (6) Voor de liefhebbers, forel kun je zelf vangen in Nederland in zogenaamde forelvijvers. Daar kun je tegen betaling een dag vissen en de buit van de dag mag je dan meenemen. Verser dan dat kan niet.

 1. Zalm

Net als een forel bevat een stukje gerookte zalm heel veel gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Een stukje gerookte zalm van 100 gram bevat ongeveer 600 IE vitamine D. (7) Dit is nog meer dan de forel, echter een stukje zalm is ook een stuk prijziger.

 1. Makreel

In 100 gram makreel zit ongeveer 200 IE vitamine D, dat is ongeveer de helft van de vitamine D die je dagelijks binnen zou moeten krijgen.

 1. Ei

Ik zeg weleens in mijn receptenboeken: “Een ei maakt de dokter blij.”. In het geval van vitamine D is dat uiteraard ook het geval. Nu zit er in een gekookt ei maar 80 IE vitamine D, dat is een vijfde van de ADH. Maar zo zie je maar weer dat een ei heel veel gezonde eigenschappen heeft.

5                                               Zuivelproducten

In zuivelproducten zit ook vaak extra vitamine D, dit is geen natuurlijke maar kunstmatige bron van vitamine D. Dus hoeveel vitamine D er in de verschillende zuivelproducten zit hangt af van de producent. Persoonlijk vind ik het kunstmatig toevoegen van vitamine D aan producten zinloos, dan kun je net zo goed wat extra vitamine D supplementen nemen, zo kun je de toegevoegde suikers en vetten ook achterwege laten. Want neem maar van mij aan de voedingsindustrie kan het niet laten om naast de vitamine D ook vetten, suikers en nog veel meer aan de producten toe te voegen!

 

Oké we weten nu dus we hebben van mei tot september dagelijks zonlicht nog om te gebruiken en een voorraad voor de winter op te bouwen. En we krijgen een klein beetje met de voeding binnen.

Laten we even kijken naar de functies van vitamine D.

 • Mineraalhuishouding Calcium-Fosfor
 • Stemming/depressie
 • Immuunsysteem Huid
 • Insulinesecretie
 • Hart en bloedvaten
 • Hormonen

Ik heb alleen de hoofd categorieën benoemt anders wordt de lijst te lang.Nu beging je waarschijnlijk al te denken ja, wat krijg ik dan als er een tekort is.

 Hier de meest voorkomende klachten van vitamine D tekort

L

 • Spierzwakte
 • Hart- en vaatproblematiek
 • Gevoel om te vallen
 • Laag libido
 • Verminderde stressbestendigheid vermoeidheid
 • PMS en overgangsklachten hormonen
 • Somberheid, “winterdip”
 • Osteoporose
 • Zwak kraakbeen
 • Pijn bij het duwen op bot
 • Symmetrische lage rugpijn
 • Gevoel van steeds te vallen!
 • Insuline resistentie hormonen

 Nog een belangrijk aspect van vitamine D versterkt het aangeboren immuunsysteem, moduleert het adaptieve immuunsysteem en vertoont daarmee antibacteriële, anti-inflammatoire en mogelijk antivirale eigenschappen. Inmiddels is bekend dat een vitamine D-concentratie van < 50 nmol/l gerelateerd is met een 30-50% verhoogd risico op prostaat-, colon- en borstkanker. Bij borstkanker is een remmende werking van 1,25-dihydroxyvitamine D op de proliferatie van tumorcellen aangetoond.

Hoe zit het met de bloedwaardes?

Vitamine D (25-OH Vit D) Deficiënt < 2 nmol/LNiet voldoende 25 –50 nmol/LHypovitaminose 50 –80 nmol/LVoldoende > 80 nmol/LGrote kans op toxiciteit > 250 nmol/

 Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Over het algemeen geldt dat de hoeveelheid vitamine Dvolwassene per dag 10 microgram per dagvoor mensen vanaf 70 jaar is de behoefte 20 microgram.

Nu is de volgende vraag is jou vitamine D nivo op orde? 

Heb je mei tot september dagelijks met minimaal 25% onbedekte huid in de zon gezeten?

Wees eerlijk dat heeft haast niemand. We leven meer in huis en op kantoor en in de auto. Ook al denk je dat je in de auto in de zon zit de uv stralen komen niet door glas.

Wees verstandig en ga vitamine D slikken zo voorkom je heel veel klachten.Wil je informatie van welke vitamine D je nodig hebt bel 06-10501241    of mail info@ankesimons.nl me gerust even.

Bronnen:

wil je een uitgebreid artikel over vitamine D lezen https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuw-licht-op-vitamine-d/volledig  http://www. optimale gezondheid.comhttps://labuitslag.nl/vitamines/vitamine-d/

 

@2021 Anke Simons | Waalweg 21, 2988 CH Ridderkerk ZH

Registaties: Praktijkcode 9012873 | Zorgverlener  90033883

     VBAG 2.080400 A   |  RBCZ 911728R |  privacy beleid 

Deel met je netwerk?

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>