fbpx

Ik ben 40+ maar wat gebeurt er toch met me?

Je hormonen zijn continue in beweging. Je ervaar dat als vrouw je hele leven door.

Als jong meisje krijg je op een gegeven moment je eerste menstruatie. Je krijgt borsten en schaamhaar en vrouwelijke vormen. Dit alles komt vanzelf het is zo in het lichaam geprogrammeerd. Je vruchtbare jaren waarin je kinderen kan krijgen. Hieraan komt ook een einde gelukkig. 

Je hoort veel verhalen over de overgang maar wat is het precies? Wanneer gaat het beginnen? Wordt ik nu oud met veel klachten?

Je hormonen regelen een natuurlijk verloop. De natuur wil jou als gezonde vrolijke vrouw door het leven laten gaan. Helaas gooit onze dagelijks leefstijl roert in dit mooie aangeboren systeem. Gevolg is gezondheidsklachten waar je links en rechts wat over hoort.

Wanneer begint de overgang dan? Meestal als je 45 bent maar je klachten kunnen al vanaf je 40 ste zijn. Je moet weten dat stress, voeding, slaap en nog veel meer dingen invloed hebben op je hormonen.

Er zijn nog vier andere factoren die je mee kunt nemen in het schatten van je menopauze-leeftijd:

Roken
Tijdens de overgang ontstaat er een verminderde werking van de eierstokken. Het hormoon oestrogeen dat in de eierstokken wordt geproduceerd neemt af. 
Roken versterkt dit proces. Gevolg dat de overgang eerder bij jou aan klopt. 

Chemotherapie
Door chemotherapie komen veel vrouwen van boven de veertig jaar vervroegd in de overgang. 
Bij zeer jonge vrouwen kan de menstruatie na de chemotherapie vaak toch nog (na langere tijd) herstellen en is er sprake van een tijdelijke menopauze. Ondanks dit herstel zal de definitieve menopauze waarschijnlijk toch een paar jaar eerder inzetten.

Operaties aan de eierstokken
Hoe meer operaties aan de eierstokken zijn uitgevoerd, des te meer gezond weefsel is aangetast. 
Dit kan de leeftijd waarop de overgang bij een vrouw inzet omlaag brengen. 

Etniciteit
Gemiddeld bestaat er een klein verschil in leeftijd waarop bepaalde etnische groepen de menopauze bereiken. 
Zo komen Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen iets eerder in de overgang dan de gemiddelde blanke vrouw. Chinese en Japanse vrouwen wat later.

Dit blijven echter gemiddelden, iedere vrouw is anders.

Niet van invloed

Er bestaan ook zaken waarvan mensen soms ten onrechte denken dat ze de leeftijd van de menopauze beïnvloeden:

 1. Leeftijd eerste menstruatie
  Meisjes worden gemiddeld steeds jonger ongesteld. Tegenwoordig doet de eerste menstruatie zich gemiddeld op twaalfjarige leeftijd voor. Je zou ervan uitgaan dat een vrouw maar zoveel menstruatiecyclussen heeft. Dus wanneer ze vroeg begint met menstrueren, ze ook de menopauze eerder bereikt. Maar dit blijkt niet het geval. De gemiddelde leeftijd van de menopauze blijft al decennia rond de 51,5 jaar zitten.
 2. Zwangerschap en borstvoeding
  Veel vrouwen denken dat zwangerschap en borstvoedinginvloed hebben op de leeftijd dat ze de menopauze bereiken. Dit is echter niet het geval.
 3. Het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen
  Zelfs als je een anticonceptiemiddelgebruikt dat de menstruatie doet stoppen, dan stopt dit nog niet het verlies van eicellen. Nog steeds kapen de eierstokken iedere maand één of meer eicellen. Anticonceptie zal de menopauze dus niet uitstellen.

Veel voorkomende klachten op een rijtje

 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Depressief
 • Opvliegers
 • Gewichts toename

We gaan het rijtje stap voor stap nader bekijken

Vermoeidheid

Er kunnen vele oorzaken zijn voor vermoeidheid. Als eerste veel vrouwen krijgen er in het leven alleen maar taken bij. Werk, parnter, huishouden, eten koken, sporten ,kinderen sociale contacten en ook nog mantelzorg. Hoe houden we tijd over om even tot rust te komen. Niet dus we blijven doorgaan en als we even stil zitten worden we onrustig. Ook vallen we dan in slaap en dat is toch wel helemaal niet hip.

Je leventje heeft dus dagelijks veel stress om alle ballen hoog te houden. Je weet waarschijnlijk niet dat stress in je lichaam niet een beetje is of veel. Er is alleen een aan of uit knop. Gevolg is dat je bijnieren het op een gegeven moment niet meer weten. Dit heeft ook gevolgen op de hele hormoon huishouding in je lichaam.

Hier onder uitleg over je bijnieren en de gevolgen en eerste tips wat te doen.

 

Slapeloosheid

Dit is een veel gehoorde klacht. Door de stress van de hele dag is het moeilijk in slaap te komen.Kijk voor jezelf eens wat je veel stress geeft. Is die stress wel voor jou of hoort het bij de veroorzaker? Drink s'middags na 4 uur geen koffie, thee of alcohol mee.Eet rustig je maaltijd in een ontspannen sfeer. Bespreek dan geen problemen want dat bevordert je spijsvertering niet.

Doe na het eten een wandeling. Doe iets anders waarbij je focus weg is van de dagelijkse beslommering. Zet je telefoon, ipad, laptop na 8 uur uit! Eindelijk RUST geen impulsen meer van buiten af.Ga iedere dag op tijd naar bed tussen 10.00 en 10.30 uur. Dit is het beste tijdstip want je lichaam heeft tijd nodig voor herstel.Slaap kost heel veel energie dat weet je waarschijnlijk niet. Dus als je het biologische systeem in je lichaam respecteert krijg je er energie voor terug.

Depressief

Je voelt je niet lekker in je vel en hebt nergens zin in. Liefst zou je de hele dag in je bed blijven met je hoofd onder de dekens. Niks kan je meer opbeuren of vrolijk krijgen.Je voelt het zelf ook dat je in een dip zit. Je hebt hulp nodig om hier uit te komen. Begrip van partner en ook van kinderen kunnen veel helpen.

Opvliegers

Dit zijn warmte opwellingen zomaar uit het niets. Kan door de hormonen richting overgang komen maar ook door bijnier uitputting. Deze combinatie komt bij vrouwen van 40+ vaak voor.

Gewichtstoename

Door de hierboven vertelde punten die al haperen geven gewichtstoename door dat je verkeerde keuzes maakt.Als je vermoeid bent pak je graag iets waar van je snel weer energie krijg.

De beroemde MARS direct energie maar daar na klapt de energie weer hard onderuit.Dit is dus niet de oplossing.Een goed voedingspatroon waaruit je voldoende energie haalt is een betere oplossing hiervoor. Denk je dat je in de beginnende menopauze zie lees hier verder.

Er is nog veel meer wat je hormonen kan beinvloeden. Wil jij dat ik met jou mee kijk waar het bij jouw niet goed loopt. Vul onderstaande formulier in zodat we het samen kunnen bespreken wat voor jou de oplossing is.

Heb je vragen, of wil je klacht voorleggen of ik daar iets mee kan.

Vul het formulier in en ik nemen zo snel mogelijk contact op.

>

Anke simons Natuurgeneeskunde