fbpx

Wanneer en wat zijn de eerste signalen richting Menopauze

 • De overgang begint eerder dan je denkt

“We koppelen de overgang vaak nog aan vrouwen van boven de vijftig. We zien online van die grijze duiven die last hebben van opvliegers en die onregelmatig menstrueren. Veel vrouwen realiseren zich niet dat de overgang al start als je begin veertig bent. In deze leeftijd gaan je hormoonspiegels al schommelen. Niet elke vrouw merkt dit, maar het kan wel leiden tot klachten die je misschien niet direct aan de overgang koppelt.”

 • Kwalen, klachten en blessures

 “Door de daling in de aanmaak van oestrogeen kan je al vanaf je veertigste kwaaltjes krijgen, zoals pees ontstekingen, pijn aan gewrichten en spieren, maar ook blessures en spijsverteringsproblematiek. Zo kan je zomaar een voedselallergie krijgen, terwijl je dit eerder niet had. Vaak worden deze klachten echter niet gerelateerd aan de overgang, ook niet door de huisarts.”

 • Een lontje dat iets korter wordt

“Ook stemmingswisselingen, onverklaarbare angsten en depressieve gevoelens komen in de eerste fase van de overgang voor. Het spreekwoordelijke ‘korte lontje’ kan ineens de kop opsteken of gedachtes als ‘waar doe ik het eigenlijk allemaal voor’. Ook kan je opeens overvallen worden door een heftige emotie en huilend op je werk zitten. Als je weet dat dit met de overgang te maken kan hebben, kan je het bespreken met je leidinggevende.”

 • Niets zo veranderlijk als ons figuur

“Van veel vrouwen verandert hun figuur tijdens de overgang. Je taille wordt wat minder zichtbaar en je buik wat ronder. Deze extra kilo’s gaan er niet zo makkelijk meer vanaf. Als vrouw ben je er misschien niet blij mee, maar toch heeft het een doel. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen in je eierstokken af. Oestrogeen is erg belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Daarom zoekt je lichaam nieuwe manieren om oestrogeen aan te maken en op te slaan. Het lichaam kan onder andere oestrogeen aanmaken en opslaan in buikvet. Om het tekort op te vangen, maakt het lichaam dus meer van dit buikvet aan. Dit is de reden dat tijdens de overgang vrouwen vaak breder worden in dit gebied.”

Cijfers:

 • De overgang begint vaak al in het 42ste levensjaar.
 • De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie definitief stopt, is 52.
 • In Nederland zijn op dit moment zo’n 1,6 miljoen vrouwen in de overgang.
 • 80 procent van deze vrouwen ervaart klachten.
 • Bij 30 procent van deze vrouwen is het dagelijkse leven ontwricht.
 • 33 procent van het ziekteverzuim van vrouwen boven de 45 jaar is gerelateerd aan de overgang.
 • 15 procent heeft tien jaar na de menopauze nog steeds klachten.

Hier even de belangrijkste signalen op een rijtje.

1.DE EERSTE OPVLIEGERS

Opvliegers zijn plotse warmte opwellingen. Vaak alleen in de dagen voor je menstruatie, of in de vorm van nachtelijke zweetbuien of koude aanvallen. Opvliegers worden heftiger door stress, koffie en de warme maaltijd.

2.VERANDEREND MENSTRUATIEPATROON

De bloedingen worden heviger, soms met klonters. Bij sommige vrouwen zijn ze minder heftig. Ook je maandelijkse cyclus wordt korter, vaak zelfs om de 21 dagen. Je ervaart lange periodes zonde bloedverlies soms wel tot 60 dagen.

3.ONVERKLAARBARE STEMMINGSWISSELINGEN

De onverwachte huilbui met voor de menstruatie? Die kende je al. Maar plos wankelt je gemoedstoestand ook tussendoor. Je voelt je onrustig , bezorgd en soms lusteloos.

4.GEWICHTSTOENAME

Je eet geen hap meer of minder. En toch lijkt je weegschaal het anders aan te geven. Want telekens verschijnt er een hoger getal. Dat komt omdat je lichaam minder energie verbruikt.

5.DROGERE HUID

Eerst wordt de huid op de benen droger. Daarna op de armen en in het gezicht. Af en toe kamp je ook met vaginale droogheid het loopt niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met jeuk en irritaites als spelbrekers.

6.VERMOEIDHEID

Lusteloos, geen fut, geen energie. Het is de meest voorkomende klacht bij vrouwen in de overgang. Je slaapt vaak minder goed. Of je komt minder goed in slaap. Gevolg? Je bent prikkelbaar en minder geconcentreed.

7.HARTKLOPPINGEN EN HOGERE BLOEDDRUK

Je bloeddruk klimt, je hart gaat plots tekeer, en dat is even wennen. De oorzaak onrustige nachten en opvliegers. In dat geval brengt rustig ademhalen vaak een oplossing. Je ervaart ook soms ook een beklemmend gevoel in de borst op pijn in de arm.

8.LICHT URINEVERLIES

Je lacht, niest of hoest. En plot stel je vast dat he ongewild een druppeltje urine verliest. Je merkt ook dat je vaker dringend moet plassen. Dus moet je bewust weerstand bieden tegen het gevoel en dat is vermoeiend.

Gratis kennismakingsgesprek met Anke

Heb je vragen, of wil je klacht voorleggen of Anke daar iets mee kan.

Ik geeft je een eerlijk antwoordt en een tip waar je mee kan beginnen.>

Anke simons Natuurgeneeskunde