fbpx

Ben ik in de Menopauze ook wel de Overgang genoemd.

De 8 belangrijkste punten die aan geven dat je in de menopauze zit.

1.Veranderend menstruatiepatroon

Je krijgt langere periodes zonder menstruatie, tot wel zestig dagen. En toch treedt er plots bloedverlies op. Een verwarrende tijd die maanden kan duren . Heb je een jaar lang onafgebroken geen menstruatie? Dan ben je officieel in de menopauze.

2.Hevige  opvliegers

Je plotselingen warmte opwellingen nemen toe. Vaak meermaals per dag. Ook 's nachts zweet je flink. Tip vermijd zo veel moglijk stress, warm eten en koffie en alcohol. Ze maken de opvliegers alleen maar erger. Wat ook belangrijk is draag kartoenen kleding dit sluit niet af maar ventileert.

3.Vermoeidheid

Je wordt wakker tussen 3 en 4 uur 's nachts. En hoewel je slecht slaapt, ontwaak je heel vroeg. Je normale slaapcyclus is ontregeld je droomfase is kort. Gevolg is dat je 's morgens niet fris wakker wordt.

4.Duidelijke stemmingswisselingen

Net voor de menstruatie was je onrustig of bezorgd. Maar nu is het hek van de dam. Je emoties zijn in woelige wateren beland. Je bent gauw nerveus, opstandig en je geduld raakt sneller op. De boosdoener? Je schommelende hormoonspiegels.

5.Gewichtstoename

Wat je ook probeert, je gewicht neemt ziender ogen toe. Oorzaak hormonale veranderingenen een trage stofwisseling. Hopeloos? Nee neem je leef- en eetpatroon onder de loep dat is de sleutel voor dit probleem.

6.Drogere huid

De productie van je huideigen vetten neemt af. Dus je kampt met een droge jeukerige huid op armen, benen en gezicht. Met de jeuk en dan ook nog schilferen als gevolg. Daarnaast wordt je ook nog geplaagd door vaginale droogheid, vaak met pijn en jeuk.

7.Hartkloppingen en hogere bloeddruk

Je bloeddruk stijgt en je ervaart hartkloppingen. Als ook een beklemmend gevoel in de borst of pijn in de arm. Belangrijk hou dit goed in de gaten. Want wist je dat hart en bloedvatenaandoeningen de doodsoorzaak zijn bij vrouwen in de menopauze?

8.Urineverlies en blaasontstekingen

Je krijgt vaker een urgente plasdrang. En je oestrogeen daalt. Gevolg? Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en de zuurgraad wijzigt. Je wordt vatbaarder voor blaasontstekingen. Want het is de zuurgraad van de vaginale afscheiding die je beschermt tegen bacteriën.

Een groot deel van deze klachten zijn op te lossen maar je moet wel zelf de eerste stap zetten.

Gratis kennismakingsgesprek met Anke

Heb je vragen, of wil je klacht voorleggen of Anke daar iets mee kan.

Ik geeft je een eerlijk antwoordt en een tip waar je mee kan beginnen.



>

Anke simons Natuurgeneeskunde