fbpx

De Menopauze is geen ziekte!

De bij de overgang behorende symptomen, die aangeven dat je als vrouw een belangrijke verandering in het leven doormaakt, wordt tegenwoordig beschouwd als een “vrouwenziekte”, die behandeld moet worden. Onder invloed van berichten van medische autoriteiten en rapportages in de media zijn veel vrouwen in de overgang bang, dat ze een ernstig hormoontekort zullen krijgen, dat hun gezondheid in gevaar zou kunnen brengen.

Menopauze is geen ziekte!

Er bestaat alleen maar een correlatie  en geen oorzakelijk verband. Tussen een laag niveau van  vrouwelijke hormonen en veelvuldig voorkomende hoofdpijn, een opgezwollen buik, opvliegers en depressie. Sommige vrouwen ervaren aan het begin van de menopauze. Als het lichaam van de vrouw genetisch geprogrammeerd zou zijn om een tekort aan hormonen te ontwikkelen, wat haar vitale functies zou beïnvloeden, dan zou wereldwijd iedere vrouw op een bepaalde leeftijd aan deze of soort gelijke symptomen moeten lijden. Maar slechts een fractie van alle vrouwen lijdt  aan overgangsklachten en de meesten ervan wonen in ontwikkelde landen. Om de menopauze en de vervelende en vaak ondraaglijke symptomen die er soms mee gepaard gaan in het leven van een vrouw te kunnen begrijpen, moeten we deze 2 zaken scheiden en zien voor wat ze nu werkelijk zijn.

Het begin van een nieuwe fase in je leven

Vrouwen die de menopauze negatief bekijken- als een teken van geestelijke en lichamelijke achteruitgang- kunnen ook negatieve psychologische consequenties ervaren aan het begin van de menopauze. (Gannon, 1985) Maar in landen waar vrouwen juist een hogere status krijgen op middelbare leeftijd, zoals in Zweden, Finland, India en China, worden maar weinig en soms helemaal geen symptomen van de menopauze gerapporteerd( VArpa, 1970).

Deze bevindingen wijzen op het belang van culturele opvattingen. Met andere woorden, wat vrouwen verwachten of voelen als ze op middelbare leeftijd komen, bepaalt wat ze in werkelijkheid zullen ervaren. De menopauze is een van de belangrijkste perioden in het leven van de vrouw – een tijd waarin belangrijke veranderingen plaatsvinden op lichamelijke, geestelijke en spirituele niveaus. Het is een tijd van evaluatie van het leven en het binnen treden van een nieuwe fase van volwassenheid, wijsheid en succes. Met een groter gevoel van volwassenheid en wijsheid kan een vrouw gemakkelijker sommige ouderwetse overtuigingen en gewoonte herzien, haar eet- en leefpatroon verbeteren en zich beginnen te focussen op de diepere zaken van het leven. Soms kunnen veranderingen in de relatiesfeer, kinderen die volwassen worden en uitvliegen, het zorgen voor zieke ouders of problemen op het werk samenvallen met hormonale veranderingen en een lichamelijke en/of emotionele crisis veroorzaken.

Innerlijke transformatie die je als vrouw meemaakt.

Het kost veel energie en kan je immuunsysteem en emotionele kracht uitputten. Hierdoor kunnen verborgen angsten of lichamelijke problemen aan het licht komen, die lange tijd onderdrukt of niet opgemerkt werden. Een vrouw kan voor demenopauze een ongezond eet- en leefpatroon hebben gehad, zonder belangrijke gezondheidsproblemen to ontwikkelen, maar dit kan ze zich niet meer veroorloven tijdens en na deze overgangsperiode. Je nieuwe “levensdoel, wat dat iik moge zijn, vereist een goed functionerende lichamelijke gesteldheid.

Aan het begin van de menopauze neemt de productie van Oestrogeen met opzet af.

De menopauze wil niet zeggen dat je oud wordt of dat het lichaam waardeloos wordt; het zorgt er alleen maar voor, dat je geen kinderen meer kan krijgen, zodat je de rest van de tijd en enrgie kan gebruiken voor het ontwikkelen van to

 

 

Gratis kennismakingsgesprek met Anke

Heb je vragen, of wil je klacht voorleggen of Anke daar iets mee kan.

Ik geeft je een eerlijk antwoordt en een tip waar je mee kan beginnen.>

Anke simons Natuurgeneeskunde